fredag 14 januari 2011

nääs slott

igår var jag på Nääs slott på en special visning!!! Hur kul som helst! Vi elever fick lyfta på alla skynken och titta och känna på alla möblerna!!!!! det är lycka för en möbel tokig tjej som jag!!!

Nääs Slott är det bäst bevarade Slott från 1800-talet i Sverige med en del väldigt unika ting i.


denna underbara soffa tror jag att Maria Montazami hade gillat;) eller vad tror ni??? denna finns i "rökrummet" och är från 1880-1890 talet och är i klassisk Tapetserar stil.... underbar! och i ett väldigt fint skick!!


denna underbara lilla pall fanns i det "blå" rummet, ett tillhåll för fint folk, i gaveln av rummet finns det stora glasdörrar ut till ett stort orangeri.... tyvärr hade man inte råd att restaurera detta på 1920-talet så det revs... men jag fick en liten hint av att kanske kanske hade man tänkt att åtgärda detta.....


en typisk dukning i slottet! omkring 1900 så var det ett stort överdåd av allt, mat dryck.... det var ofta det fanns 12 rätter att förtära under en middag!!! lägg märke till den underbara jugent duken!!!!!

en väldigt ovanlig toa..... byggdes till Konungen då han hälsade på så ahns kunde göra sina behov utan att det lät!!!... dock använde han aldrig toaletten....
tid typiskt gustavianska stukaturer som man säger i Sverige, louise seise (ursäkta stavningen) säger man internationellt.

det här är så typisk tapetserar stil!!! Ett överdåd av siden, fransar mörka träslag, djupa färger. dock är denna grupp omklädd på 1980-talet. då siden har en naturlig åldringsprocess och åldras snabbt.

man tror att denna lilla dvärg pinchner (?) var hund i huset....lite makabert att det låtit stoppa upp honom.....
och äntligen fick jag se en isbjörn!!!! i det stora biblioteket låg han!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar